Panierowane kulki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Arancini to prosta włoska potrawa, którą można przygotować z pozostałego po obiedzie ryżu i ulubionych dodatków. Nadaje się świetnie jako obiad podawana z sosem lub jako przystawka na zimno.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 10 kulek:
    a. składniki podstawowe z zestawu
    - 100g ryżu
    - 100g tuńczyka
    - 1 kostka mrożonego szpinaku
    b. składnik podstawowy dodatkowy
    - pół szklanki startego parmezanu
    c. składniki robocze
    - 1 jajko
    - bułka tarta
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia
    d. dekoracja
    - sos na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i sokiem z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Panierowane kulki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy i dodajemy do ostudzonego ryżu. Szpinak rozmrażamy, odsączamy i również dodajemy do ryżu. Wsypujemy starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy składniki.
  • 2. Formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej. Obtaczamy w jajku oraz bułce tartej. Kulki smażymy w głębokim oleju do momentu, aż będą złociste. Podajemy jako danie obiadowe w ulubionym sosie, lub jako przystawka z sosem na bazie jogutru naturalnego.

Porady

Zamiast mrożonego szpinaku można użyć świeżych liści uprzednio przesmażonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować