Bardzo smaczna rolada z nadzieniem z kapusty kiszonej i mięsa, po upieczeniu panierowana. Szybka do wykonania, sprawdzi się na obiad z rodziną lub spotkanie ze znajomymi.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Masa ziemniaczana:
50 dag. ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżka oleju
po 2 szczypty soli i pieprzu
Farsz z kapusty:
40 dag. kapusty kiszonej
1 marchewka
1 cebula
20 dag. ugotowanego i pokrojonego mięsa np. z rosołu
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
przyprawa maggi do smaku
Panierka:
4 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżki białego sezamu
6 łyżek bułki tartej
Dodatkowo:
olej do smażenia
blaszka
papier do pieczenia
Panierowana rolada ziemniaczana z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zalewam wodą, gotuję do miękkości, odciskam, kroję. Pokrojoną cebulę szklę na maśle, dodaję startą marchewkę, duszę, podlewam odrobiną wody, dodaję kapustę, mięso, duszę, próbuję, doprawiam przyprawami. Farsz musi być dobrze odparowany, suchy. Składniki masy ziemniaczanej zagniatam, wałkuje na prostokąt, pokrywam farszem, zwijam roladę.
2.Roladę zawijam w papier, układam na blasze i piekę 30 minut w temp. 180 stopni.
3.Ostudzoną roladę kroję w plastry ok. 1 cm. , panieruję w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej zmieszanej ze sezamem. Smażę na oleju na rumiano. Podaję na ciepło.
Komentarze