Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami

  • wyświetlono: 6180 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Roladki z kapustą to pyszna propozycja obiadowa.

34755375_2105387506170639_248118336544571392_n
  • 4 porcje

Składniki

Karkówka pokrojona na 1cm plastry
Kapusta kiszona
Pieczarki
sól
pieprz
papryka słodka
duży ząbek czosnku
1 cebula
mąka do zaciągnięcia sosu
tłuszcz do smażenia
Kapusta kiszona
Pieczarki

Sposób przygotowania przepisu:

Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami

  • 1. Kapustę gotujemy tak al dente ( będzie się jeszcze dusić z roladkami)
    Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie przesmażamy na łyżce masła, delikatnie solimy.
    Ugotowaną i odciśniętą z nadmiaru wody kapustę kroimy drobno.
    Dodajemy przesmażone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami2. Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry ,uważając aby nie zrobić dziurek.
    Przyprawiamy solą i pieprzem .Układamy farsz z kapusty i pieczarek .
  • Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami3. Następnie zwijamy w roladkę i związujemy nićmi lub spinamy wykałaczkami.
  • Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami4. Na głębokiej patelni roztapiamy łyżkę masła dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przygotowane roladki ,oprószamy słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
    Następnie zalewamy do połowy bulionem,
    ( ewentualnie wodą z dodatkiem magi lub sosu sojowego)
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
    Dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
  • 5. Miękkie roladki przekładamy na talerz,zdejmujemy nici lub wykałaczki.
    Powstały sos przecedzamy przez gęste sito,zaciągamy mąką.
    W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze do smaku.(można dodać odrobinę przecieru pomidorowego ,sos zyska na kolorze i smaku).

Porady

Kapusty z pieczarkami robię zawsze więcej później ją wykorzystuję jako farsz do pierogów czy krokietów.
Proporcje to np. 1 kg kapusty kiszonej i 600/700 gram pieczarek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkikarkówkakiszona kapustaobiadrolady

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodane przez: migotka28

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

Krokiety z pieczarkami i kiszoną...

roladki schabowe

Dodane przez: Justyna1194

Roladki schabowe z kiszoną kapustą i pieczarkami

Szybkie i smaczne danie obiadowe.

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Drobiowe roladki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Wspaniałe danie obiadowe dla znajomych...

Rolada z karkówki z grzybami i kapustą

Dodane przez: danusia19671

Rolada z karkówki z grzybami i kapustą

Rolada karkowa faszerowana kapustą...

Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą

Dodane przez: Mechanik

Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą

Karkówka, co powiecie na pomysł...

Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Goszka

Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami

Roladki wołowe są dość pracochłonne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE