Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami

4.38 (198 ocen)

  • Dla 4 osób

Roladki z kapustą to pyszna propozycja obiadowa.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Karkówka pokrojona na 1cm plastry
    Kapusta kiszona
    Pieczarki
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    duży ząbek czosnku
    1 cebula
    mąka do zaciągnięcia sosu
    tłuszcz do smażenia
    Kapusta kiszona
    Pieczarki
Wystaw ocenę:

4.38 (198 ocen)

Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotujemy tak al dente ( będzie się jeszcze dusić z roladkami)
    Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie przesmażamy na łyżce masła, delikatnie solimy.
    Ugotowaną i odciśniętą z nadmiaru wody kapustę kroimy drobno.
    Dodajemy przesmażone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami 2. Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry ,uważając aby nie zrobić dziurek.
    Przyprawiamy solą i pieprzem .Układamy farsz z kapusty i pieczarek .
  • Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami 3. Następnie zwijamy w roladkę i związujemy nićmi lub spinamy wykałaczkami.
  • Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami 4. Na głębokiej patelni roztapiamy łyżkę masła dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przygotowane roladki ,oprószamy słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
    Następnie zalewamy do połowy bulionem,
    ( ewentualnie wodą z dodatkiem magi lub sosu sojowego)
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
    Dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
  • 5. Miękkie roladki przekładamy na talerz,zdejmujemy nici lub wykałaczki.
    Powstały sos przecedzamy przez gęste sito,zaciągamy mąką.
    W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze do smaku.(można dodać odrobinę przecieru pomidorowego ,sos zyska na kolorze i smaku).

Porady

Kapusty z pieczarkami robię zawsze więcej później ją wykorzystuję jako farsz do pierogów czy krokietów. Proporcje to np. 1 kg kapusty kiszonej i 600/700 gram pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować