Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, kolendra suszona) i podsmażamy, aż kapusta będzie miękka.
2.Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut, tak aby były trochę miękkie, lecz jeszcze nie ugotowane, a następnie kroimy je plasterki, skrapiamy olejem i oprószamy majerankiem, ewentualnie również solą.
3.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki i kapustę kiszoną, tak aby na wierzchu była warstwa ziemniaków.
4.Ser żółty ścieramy na tarce.
5.Do śmietany dodajemy starty ser żółty oraz przyprawy: sól, pieprz, kilka kropli maggi, sok z cytryny i mieszamy. Powstały sos wylewamy na zapiekankę.
6.Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, tak aby sos się przyrumienił. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze