Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną

4.5 (159 ocen)

Ta prosta zapiekanka nie wymaga wielu składników i nie jest pracochłonna, a stała się hitem w mim domu.

Składniki:

  • 1) 10 dużych ziemniaków
    2) 1 kg kapusty kiszonej
    3) 400g śmietany 18 %
    4) 200 g sera żółtego
    5) 200 g boczku
    6) 300 g kiełbasy
    7) 2 duże cebule
    8) liść laurowy, ziele angielskie
    9) sól, pieprz
    10) majeranek
    11) cząber
    12) kolendra suszona
    13) olej
    14) kilka kropli maggi
    15) sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, kolendra suszona) i podsmażamy, aż kapusta będzie miękka.
  • 2. Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut, tak aby były trochę miękkie, lecz jeszcze nie ugotowane, a następnie kroimy je plasterki, skrapiamy olejem i oprószamy majerankiem, ewentualnie również solą.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki i kapustę kiszoną, tak aby na wierzchu była warstwa ziemniaków.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce.
  • 5. Do śmietany dodajemy starty ser żółty oraz przyprawy: sól, pieprz, kilka kropli maggi, sok z cytryny i mieszamy. Powstały sos wylewamy na zapiekankę.
  • 6. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, tak aby sos się przyrumienił. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować