Babka ziemniaczana z kiszoną kapustą

4.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kolejna odsłona babki ziemniaczanej, tym razem z kiszoną kapustą. Świetnie sprawdzi się jako danie na obiad lub zimna przekąska.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg obranych surowych ziemniaków
    20dkg kiszonej kapusty
    1 cebula
    20dkg wędzonego boczku
    10dkg pasternaku (pietruszki lub marchewki)
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Babka ziemniaczana z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Drugą połowę ziemniaków i pasternak (pietruszkę lub marchewkę) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odlać nadmiar wody. Do startych warzyw dodać kiszoną kapustę, mąkę, jajka, boczek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny w 200 stopniach do zrumienienia.

Porady

Nadmiar pasternaku wykorzystałam do przygotowania tej babki ziemniaczanej. Oczywiście można użyć innego warzywa jak pietruszka czy marchew.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować