Pampuchy z twarogiem i porzeczkami

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z jagodami już każdy zna a ja byłam ciekawa jak będą smakowały z czerwoną porzeczką i musiałam wypróbować. Sama porzeczka wydała mi się za cierpka więc dołożyłam twaróg i wyszło fajne połączenie. Dodatkowo polałam je musem z czerwonej porzeczki. Pycha! Naprawdę polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Ciasto:

    500 g mąki

    250 ml ciepłego mleka

    40 g drożdży

    3 łyżki cukru

    2 jajka

    3 łyżki stopionego masła

    szczypta soli

    Nadzienie:

    200 g twarogu

    3 łyżki cukru

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    50 ml słodkiej śmietanki

    1 szkl. czerwonych porzeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pampuchy z twarogiem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

    Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru,sól,wbijamy jajka i musimy lekko przemieszać. Wlewamy rozczyn i roztopione masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Twaróg rozgniatamy widelcem na gładką masę,dodajemy cukry, śmietankę i mieszamy. Wsypujemy porzeczki i delikatnie mieszamy twaróg,tak by nie rozgnieść porzeczek.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżeczkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy lub blacie pozostawiając kilka minut do podrośnięcia.

    W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do gotowania na parze to super,jeżeli nie to zakładamy na garnek ściereczkę i mocujemy ją przy pomocy mocnej gumki. Kiedy woda zacznie się gotować układamy po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów.

    Ugotowane pierogi spożywamy od razu polane musem z porzeczek lub kiedy ostygną odsmażamy je na maśle.

Porady

Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować