Pampuchy Parowańce Bułki na parze

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Parowańce to moje smaki z dzieciństwa. Nigdy nie było dość pampuchów na obiad. Niezwykłe z sosikiem lub słodką śmietanką.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 350g mąki pszennej
    50 g drożdży (możesz użyć drożdży suszonych)
    2 jajka
    1/2 szkl mleka
    1/3 szkl wody
    30 g stopionego masła
    1/2 łyżeczki soli
    dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Pampuchy parowańce bułki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (10-20 minut).
    Następnie dodać rozczyn do pozostałych składników i zagnieść gładkie ciasto. Znowu pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi wielkość) i formować bułeczki, nadziewamy je dżemem i pozostawiamy do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut.Gotowe- wyrośnięte bułeczki nakładać na gazę zawiązaną na dużym garnku z gotującą wodą, przykryć miską i parzyć 10 minut. Nakładamy po cztery sztuki.
    Spożywamy gorące, polane śmietaną i posypane cukrem.

Porady

Możesz użyć innego dżemu lub niczym nie nadziewać. Możesz również nie nadziane pampuchy podawać z sosem mięsnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować