Paluchy ziemniaczane z majerankiem

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Kluski są doskonałym dodatkiem do mięs.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 żółtka
    jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej
    bułka tarta
    łyżka majeranku
    łyżka masła
    sól
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paluchy ziemniaczane z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka i jajko. Wsypujemy mąkę, roztarty w dłoniach majeranek, 2 łyżki bułki tartej i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto o konsystencji jak na kopytka (ew. dosypujemy mąki).
  • 2. Na oprószonej mąką stolnicy z ciasta formujemy wałeczki. Kroimy w ok. 7-cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy. Polewamy podsmażoną na maśle bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować