Ziemniaczane paluchy

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Smaczna i szybka przekąska .

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
    jajko
    ok. 3 łyżki mąki pszennej
    sól
    łyżka masła
    po poł łyżeczki papryki słodkiej i ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Ziemniaczane paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskam przez praskę i mieszam z mąką. Dodaję szczyptę soli i wbijam jajko. Masę dokładnie mieszam. Formuję cienkie wałeczki jak na kopytka. Nacinam je nożem po skosie, robiąc ozdobną kratkę. Przecinam na pół. Układam na blasze. Masło rozpuszczamm i dzielę na dwie częśći. Do każdej dodaję odrobinę soli , następnie jedną mieszam z papryką a druga z ziołami. Pędzelkiem smaruję paluchy. Piekę około 25 minut w 180 st.Można je podawać z dipami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować