Pałki kurczaka zapiekane z ziemniakami i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, a następnie wraz z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2.Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć plastry ziemniaków. Oprószyć przyprawą i chwilę podsmażyć z dwóch stron.
3.Podsmażone ziemniaki dołożyć do kurczaka. Fasolkę dokładnie osączyć i przepłukać zimną wodą, po czym dodać do reszty składników. Na koniec posypać osączonymi z zalewy oliwkami. Całość zalać bulionem i piec pod przykryciem ok.30 minut w 180 st. Następnie odkryć naczynie i dopiec jeszcze 25-30 minut w 180 st. Podawać posypne posiekanym szczypiorkiem i z ulubioną surówką. Smacznego!
Komentarze