Pałki kurczaka zapiekane z ziemniakami i fasolką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne i sycące danie jednogarnkowe i zarazem pomysł na pieczonego kurczaka :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 pałek kurczaka
    5-6 ziemniaków
    1 puszka fasolki konserwowej (160 g)
    150 g czarnych oliwek
    1 szklanka bulionu
    olej do smażenia
    przyprawa do ziemniaków
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
    posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pałki kurczaka zapiekane z ziemniakami i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pałki kurczaka zapiekane z ziemniakami i fasolką 1. Pałki kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, a następnie wraz z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Pałki kurczaka zapiekane z ziemniakami i fasolką 2. Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć plastry ziemniaków. Oprószyć przyprawą i chwilę podsmażyć z dwóch stron.
  • 3. Podsmażone ziemniaki dołożyć do kurczaka. Fasolkę dokładnie osączyć i przepłukać zimną wodą, po czym dodać do reszty składników. Na koniec posypać osączonymi z zalewy oliwkami. Całość zalać bulionem i piec pod przykryciem ok.30 minut w 180 st. Następnie odkryć naczynie i dopiec jeszcze 25-30 minut w 180 st. Podawać posypne posiekanym szczypiorkiem i z ulubioną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować