Pączki z lodówki

4.49 (185 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Z lodówki???? dokładnie tak ... gorąco polecam - są rewelacyjne, najlepsze jakie do tej pory jadłam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
    1/2 kg mąki
    1/4 kostki masła
    7 dag drożdży
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki oleju
    2 jaja
    sól
    mąka do podsypania


    PONADTO:

    marmolada
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z lodówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utrzeć z cukrem pudrem, odstawić na chwilę.
  • 2. Resztę składników zmiksować, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie połączyć.
  • 3. Odstawić na 1 h do lodówki do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na podsypany mąką blat, delikatnie rozwałkować na grubszy placek.
  • 5. Wycinać krążki niewielką szklanką. Układać na podsypanej mąką desce.
  • 6. Zostawić przykryte ścierką do wyrośnięcia.
  • 7. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • 8. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 9. Wystudzone pączki nadziewać marmodadą, posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dodać 1 łyżkę spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować