Pączki z lodówki

4.51 (182 ocen)

Smaczne pączki

Składniki:


  • Składniki:
    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 1/2 kostki masła (ew. margaryny)
    • 1 szklanka zimnego mleka
    • 50g drożdży
    • 2 jajka
    • 6 łyżek cukru
    • cukier waniliowy
    • szczypta soli
    • 1/2 kieliszka spirytusu

    oraz dodatkowo:
    • marmolada
    • olej i/lub smalec do smażenia
    • cukier puder lub lukier

Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z lodówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone 1. Margarynę lub masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem. Drożdże wkruszyć do mąki, dodać jajka z cukrem i mleko. Zagnieść ciasto. Na koniec wlać ostudzony tłuszcz. Dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i odstawało od ręki. Wlożyć ciasto do dużej miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (aż urośnie 2 razy). Można również zostawić ciasto na całą noc.
    Z wyrośniętego ciasta formować pączki, nadziewać marmoladą. Zostawić na chwilę przykryte ściereczką. Następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Lekko przestudzone lukrować lub posypać cukrem pudrem.

Porady

ja piekłam chwile dłużej, żeby w środku nie były surowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować