Pączki z lodówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę lub masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem. Drożdże wkruszyć do mąki, dodać jajka z cukrem i mleko. Zagnieść ciasto. Na koniec wlać ostudzony tłuszcz. Dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i odstawało od ręki. Wlożyć ciasto do dużej miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (aż urośnie 2 razy). Można również zostawić ciasto na całą noc.
Z wyrośniętego ciasta formować pączki, nadziewać marmoladą. Zostawić na chwilę przykryte ściereczką. Następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Lekko przestudzone lukrować lub posypać cukrem pudrem.
Porady
ja piekłam chwile dłużej, żeby w środku nie były surowe
Komentarze