Drodżówka z lodówki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto drożdżowe które wyrasta w lodówce ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki
    - 1 szklanka ciepłego mleka
    - 5 dag drożdży
    - 1/4 kostki margaryny
    - 1/4 szklanka cukru
    - mały cukier waniliowy
    - 2 jaja
    Dodatkowo
    - świeże lub mrożone owoce typu truskawki , śliwki , rabarbar

    Kruszonka

    1 porcja (np. 100g) masła

    1 porcja (np. 100g) cukru

    2 porcje (np. 200g) mąki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drodżówka z lodówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i margarynę dodajemy do ciepłego mleka i mieszamy aż się rozpuści .
  • 2. Do miski wsypujemy mąką i cukry wbijam jajka i wlewam mleko z drożdżami wszystko mieszam łyżką do połączenia się składników wstawiamy na godziną do lodówki . Blaszkę smarujemy wykładamy ciasto układamy owoce posypujemy kruszonką . Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach .
  • 3. Kruszonka
    Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Porady

Można użyć również jabłek lub ser biały lub zrobić bez żadnych dodatków .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować