Jagodzianki w jagodowym lukrze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sezon na jagody, więc nie może zabraknąc jagodzianek. Pyszne, puszyste, delikatne, dla mnie idealne jako deser lub śniadanie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg pszennej mąki
    3 żółtka
    1 całe jajko
    100 g masła
    50 g drożdży
    2/3 szklanki cukru
    250 ml mleka
    1 opakowanie cukru cytrynowego

    nadzienie:
    300 g jagód
    8 łyzeczek cukru pudru

    lukier:
    2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Jagodzianki w jagodowym lukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanili 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i połową ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanili 2. Do pracującego zaczynu przesiać makę, dodać cukier i cukier cytrynowy, 4 żółtka (białko zachowac do smarowania), rozpuszczone przestudzone masło, resztę mleka i cukru. Wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrosnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, ciasto musi podwoić objętość.
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanili 3. Ciasto podzielić na 16 równych części, z kazdej zrobić placuszek. Na kazdym ułożyć porcję jagód.
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanili 4. Kazdą porcję posypać 1/2 łyzeczki cukru pudru.
  • 1/2 kg pszennej mąki  3 żółtka  10 dag masła  3 dag drożdży  1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta  2/3 szklanki mleka  1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanili 5. Bułeczki zawijać do środka i dokladnie zaklejać. Układać zawinięciem do spodu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić na 15 minut do ponownego rośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować ich wierzch bialkiem. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 18/20 minut.
  • 6. W tym czasie kiedy buleczki się pieka robimy lukier. Jagody rozgniatamy widelcem, i wraz z 1/2 cukru stawiamy na gazie, delikatnie podgrzewamy, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny i resztę cukru, dokładnie ucieramy. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące bułeczki lukrujemy i zostawiamy do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować