Jagodzianki w jagodowym lukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem i połową ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować
2.Do pracującego zaczynu przesiać makę, dodać cukier i cukier cytrynowy, 4 żółtka (białko zachowac do smarowania), rozpuszczone przestudzone masło, resztę mleka i cukru. Wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrosnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, ciasto musi podwoić objętość.
3.Ciasto podzielić na 16 równych części, z kazdej zrobić placuszek. Na kazdym ułożyć porcję jagód.
4.Kazdą porcję posypać 1/2 łyzeczki cukru pudru.
5.Bułeczki zawijać do środka i dokladnie zaklejać. Układać zawinięciem do spodu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić na 15 minut do ponownego rośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować ich wierzch bialkiem. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 18/20 minut.
6.W tym czasie kiedy buleczki się pieka robimy lukier. Jagody rozgniatamy widelcem, i wraz z 1/2 cukru stawiamy na gazie, delikatnie podgrzewamy, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny i resztę cukru, dokładnie ucieramy. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące bułeczki lukrujemy i zostawiamy do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Komentarze