Pączki jogurtowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Są puszyste i delikatne. Dzięki użyciu jogurtu naturalnego smakują dobrze także następnego dnia.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • o 500g mąki pszennej,
    o 1 szklanka jogurtu naturalnego,
    o 50g świeżych drożdży,
    o 3 łyżki cukru,
    o 1 cukier wanilinowy,
    o 6 żółtek,
    o 1 łyżka spirytusu,
    o 100g rozpuszczonego i ostudzonego masła,
    o Szczypta soli,
    o Kilka kropel aromatu cytrynowego,
    o Marmolada do nadziania,
    o Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na pączki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do miski włóż 2 łyżki jogurtu, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wkrusz drożdże i wymieszaj. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
    Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, solą i aromatem cytrynowym na jasną i puszystą masę. Dodaj rozczyn, wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę, alkohol i masło. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1h. Powinno podwoić swoją objętość.
    Po tym czasie ciasto odgazuj i podziel na 20 kawałków. Z każdego kawałka uformuj placek. Nałóż na środek łyżeczkę marmolady i uformuj kulkę. Kulki ułóż na stolnicy łączeniem do dołu. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej olej do 170 stopni. Pączki smaż na rumiano z obu stron.
    Po usmażeniu możesz je polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować