Są puszyste i delikatne. Dzięki użyciu jogurtu naturalnego smakują dobrze także następnego dnia.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
o 500g mąki pszennej,
o 1 szklanka jogurtu naturalnego,
o 50g świeżych drożdży,
o 3 łyżki cukru,
o 1 cukier wanilinowy,
o 6 żółtek,
o 1 łyżka spirytusu,
o 100g rozpuszczonego i ostudzonego masła,
o Szczypta soli,
o Kilka kropel aromatu cytrynowego,
o Marmolada do nadziania,
o Olej do smażenia,
Pączki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na pączki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski włóż 2 łyżki jogurtu, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wkrusz drożdże i wymieszaj. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, solą i aromatem cytrynowym na jasną i puszystą masę. Dodaj rozczyn, wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę, alkohol i masło. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1h. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto odgazuj i podziel na 20 kawałków. Z każdego kawałka uformuj placek. Nałóż na środek łyżeczkę marmolady i uformuj kulkę. Kulki ułóż na stolnicy łączeniem do dołu. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej olej do 170 stopni. Pączki smaż na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu możesz je polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze