Owocowy maślankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubijaj z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodaj cukier cały czas miksując stopniowo dodawaj żółtka. Miksuj do uzyskania puszystej masy.
Dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką .
Piecz 40 min w 180 stopniach (góra-dół)
2.1 galaretkę malinowa rozpuśc w 300ml gorącej wody
1 galaretkę truskawkową rozpuśc w 300 ml gorącej wody
3.Owoce opłucz, osusz. Truskawki pokrój na 4
4.Maślankę podziel na 2 części.
Do jednej części dodaj jagody, do drugiej pokrojone truskawki.
5.Do maślanki z jagodami dodaj tężejącą galaretke malinową, wymieszaj.
Do maślanki ztruskawkami dodaj galaretkę truskawkową.
Odstaw do momentu tężenia
6.Biszkopt pokrój na 3 części.Ułóż ciasto:
Biszkopt masa z jagodami, biszkopt, masa z truskawkami, biszkopt. Wstaw do lodówki do stężenia
7.Obie galaretki rozpuśc w 500ml wody.
8.Wierzch ciasta udekoruj truskawkami i jagodami Całośc zalej tężejąca galaretką Wstaw do loówki do stężęnia
Komentarze