Owocowy maślankowiec

0 (0 ocen)

Ciasto proste smaczne i tanie. Upiekłam je specjalnie dla mojego Taty-Piotra na imieniny

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 i 1/2 szkl mąki

    Masa:
    1l maślanki
    ok 300 ml jagód
    ok 200-300 g truskawek
    2 galaretki malinowe
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami Desery

Owocowy maślankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddziel od żółtek.
    Białka ubijaj z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodaj cukier cały czas miksując stopniowo dodawaj żółtka. Miksuj do uzyskania puszystej masy.
    Dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką .
    Piecz 40 min w 180 stopniach (góra-dół)
  • 2. 1 galaretkę malinowa rozpuśc w 300ml gorącej wody
    1 galaretkę truskawkową rozpuśc w 300 ml gorącej wody
  • 3. Owoce opłucz, osusz. Truskawki pokrój na 4
  • 4. Maślankę podziel na 2 części.
    Do jednej części dodaj jagody, do drugiej pokrojone truskawki.
  • 5. Do maślanki z jagodami dodaj tężejącą galaretke malinową, wymieszaj.
    Do maślanki ztruskawkami dodaj galaretkę truskawkową.
    Odstaw do momentu tężenia
  • 6. Biszkopt pokrój na 3 części.Ułóż ciasto:
    Biszkopt masa z jagodami, biszkopt, masa z truskawkami, biszkopt. Wstaw do lodówki do stężenia
  • 7. Obie galaretki rozpuśc w 500ml wody.
  • 8. Wierzch ciasta udekoruj truskawkami i jagodami Całośc zalej tężejąca galaretką Wstaw do loówki do stężęnia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Truskawki Maślanka Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować