Maślankowiec truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z margaryną, 1 szklanką cukru i kakao.Studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i ubite z resztą cukru białka. Wlewamy do posypanej bułką blachy. Pieczemy ok. 50 minut w 165 °C, następnie studzimy.
2.W 1,5 szkl. Soku rozpuszczamy budynie i dodajemy cukier. Pozostały sok gotujemy, gdy będzie się już gotowal wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy budyń. Po wystudzeniu gotową masę wykładamy na biszkopt.
3.Maślankę, cukier i śnieżki ubijamy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Gdy zacznie tężeć odlać 5 łyżek galaretki i wstawić do lodówki aż całkiem stężeje resztę tężejącej galaretki wlewamy do ubitej maślanki. Wymieszać. Gdy już galaretka z lodówki stężeje pokroić w małe kwadraciki i dodać do masy , wymieszać recznie. Gotową masę wykładamy na poprzednią masę . Dekorujemy kokosem.
Komentarze