Maślankowiec truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto na maślance truskawkowej, pyszne . Dodatek truskawek w sam raz pasuje do ciemnego ciasta.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • forma:38*24
    Ciasto:
    1 kostka margaryny
    2 szkl. mąki pszennej
    1,5 szkl. cukru
    3,5 łyżki kakao
    1/2 szkl. mleka
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa Pysio:
    1l. soku pomarańczowego (ja użyłam Pysio)
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru

    Masa na maślance:
    1 l maślanki truskawkowej
    2 śnieżki
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    Dodatkowo:
    bułka tarta do formy
    kokos
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Maślankowiec truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z margaryną, 1 szklanką cukru i kakao.Studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i ubite z resztą cukru białka. Wlewamy do posypanej bułką blachy. Pieczemy ok. 50 minut w 165 °C, następnie studzimy.
  • 2. W 1,5 szkl. Soku rozpuszczamy budynie i dodajemy cukier. Pozostały sok gotujemy, gdy będzie się już gotowal wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy budyń. Po wystudzeniu gotową masę wykładamy na biszkopt.
  • 3. Maślankę, cukier i śnieżki ubijamy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Gdy zacznie tężeć odlać 5 łyżek galaretki i wstawić do lodówki aż całkiem stężeje resztę tężejącej galaretki wlewamy do ubitej maślanki. Wymieszać. Gdy już galaretka z lodówki stężeje pokroić w małe kwadraciki i dodać do masy , wymieszać recznie. Gotową masę wykładamy na poprzednią masę . Dekorujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować