Słodkie, owocowe pucharki z galaretką, warstwą serową oraz bitą śmietaną. Pucharki świetnie sprawdzą się podczas przyjęcia lub jako weekendowy, rodzinny deser :)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
( Na 6 pucharków ok. 250 ml każdy)
150g. borówki amerykańskiej
150g. malin
2 galaretki fioletowe lub niebieskie
2 galaretki malinowe
Warstwa serowa:
500 g sera na sernik z wiaderka
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki gorącej wody
Warstwa śmietankowa:
400 ml śmietanki 30% lub 36%
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki czekolady Oreo lub mlecznej
Owocowe pucharki z sernikiem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia.
Do fioletowej/ niebieskiej galaretki dodać borówkę, do malinowej, maliny.
2.Warstwa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
Do sera dodać cukier puder oraz żelatynę, zmiksować.
3.Warstwa śmietankowa: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
4.Do każdego puchatka wyłożyć zastygającą galaretkę z malinami, warstwę sera, galaretki z borówkami oraz bitą śmietanę.
Na wierch zetrzeć zimną czekoladę.
Pucharki schłodzić w lodówce.
Komentarze