Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami

4.45 (156 ocen)

Dzieci uwielbiają to ciasto !

Składniki:

  • Składniki biszkopt :

    8 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    1 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju rzepakowego.


    Składniki nadzienie :

    3 różne galaretki, ( u mnie truskawkowa, agrestowa i cytrynowa )
    500ml śmietanki 30%,
    1 opakowanie żelatyny deserowej, ( na 500ml )
    cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

4.45 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkopt :

    Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Każdą z osobna galaretkę rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Przelej do podłużnych foremek. Ostudź i włóż do lodówki aby stężała. Pokrój nożem na małe kwadraciki.
  • 3. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Wlej żelatynę i dokładnie połącz składniki. Wsyp pokrojone galaretki i wymieszaj. Biszkopt przekrój na pół. Przełóż dół do formy w której się piekł i wlej ubitą śmietanę z galaretkami. Przykryj drugą częścią biszkoptu i posyp cukrem pudrem. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować