Owocowa rapsodia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Ubijamy pianę z białek, dodając pod koniec cukier. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, olej i gorącą wodę (wrzątek). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę do suchego patyczka.
2.Masa serowa: twaróg przecieramy przez sito 2 razy lub mielimy maszynką - choć smaku dodają charakterystyczne serowe grudki. Cukier, masło i jajka ucieramy, dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. To wszystko zagotowujemy często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny. Masę studzimy. Przekładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Warstwa owocowa: galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, studzimy.
Na warstwie serowej ciasno układamy owocowe, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze