Owocowa rapsodia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kwintesencja lata

Składniki:

  • Tortownica o śr. 23 cm:

    Spód:

    1/2 szklanki oleju rzepakowego,
    1/2 szklanki gorącej wody,
    1/2 szklanki cukru,
    1 1/4 szklanki mąki,
    3 łyżki kakao,
    2 duże jajka,
    1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Warstwa serowa:

    500 g twarogu półtłustego lub tłustego,
    2 jajka,
    3/4 szklanki cukru,
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    50 g masła,
    1/4 szklanki mleka,
    sok z 1/2 cytryny,

    Warstwa owocowa:

    2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
    700 g owoców: u mnie czereśnie, jeżyny, maliny, porzeczki czerwone i czarne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowa rapsodia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Ubijamy pianę z białek, dodając pod koniec cukier. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, olej i gorącą wodę (wrzątek). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę do suchego patyczka.
  • 2. Masa serowa: twaróg przecieramy przez sito 2 razy lub mielimy maszynką - choć smaku dodają charakterystyczne serowe grudki. Cukier, masło i jajka ucieramy, dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. To wszystko zagotowujemy często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny. Masę studzimy. Przekładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Warstwa owocowa: galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, studzimy.

    Na warstwie serowej ciasno układamy owocowe, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować