Jabłkowa rapsodia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na nią również osoby będące na diecie-palce lizać!

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g podłużnych biszkoptów

    Mus jabłkowy:
    3 jabłka winne
    10 plasterków suszonych jabłek
    1/2 szklanki wody
    4 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka żelatyny
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika

    Masa jogurtowa:
    500 g jogurtu naturalnego gęstego
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny
    4 łyżki wody
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno

Jabłkowa rapsodia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą.


  • 2. Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu.
  • 3. Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty.
  • 4. Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia.
  • 5. Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko i miksować do połączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na biszkopty,ułożyć drugą partię biszkoptów i wylać resztę masy.
  • 6. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Podawać udekorowany deser melisą i suszonymi plasterkami jabłek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować