Jabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na nią również osoby będące na diecie-palce lizać!
60 min
Składniki:
100 g podłużnych biszkoptów
Mus jabłkowy:
3 jabłka winne
10 plasterków suszonych jabłek
1/2 szklanki wody
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka żelatyny
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika
Masa jogurtowa:
500 g jogurtu naturalnego gęstego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
4 łyżki wody
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Jabłkowa rapsodia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą.
2.Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu.
3.Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty.
4.Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia.
5.Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko i miksować do połączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na biszkopty,ułożyć drugą partię biszkoptów i wylać resztę masy.
6.Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Podawać udekorowany deser melisą i suszonymi plasterkami jabłek.
Komentarze