Owocowa pianka

5 (193 ocen)

Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak właśnie smakuje.

Składniki:

  • iasto:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki cukru
    pianka:
    1 szklanka jagód
    40 dag truskawek
    1 kg arbuza
    1/2 litra śmietany 30%
    2 galaretki truskawkowe
    dodatkowo:
    1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
    10 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru do ubitej bezy dodać żółtka i ostrożnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wszystko połaczyć.
    Ciasto wylać do formy ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180 st około 15-20 minut po upieczeniu wystudzić i nasączyć dobrze kawą.
  • owocowa pianka 2. Arbuza pokroić w kostkę, a truskawki pokroić na połówki lub mniejsze zostawić w całości.
  • owocowa pianka 3. Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wody i wystudzić, śmietanę ubić na sztywno i połączyć z zimną galaretką, dodać wszystkie owoce i wymieszać, następnie odstawić na kilka minut do lodówki, aby pianka lekko zgęstniała i gęstą wylać na spód biszkoptowy który cały czas jest w formie w której się piekł, odstawić do zastygnięcia. Czekoladę zetrzeć na duże wiórki i posypać po wierzchu całe ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować