Ostre babeczki

4.5 (171 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babeczki są szybkie, efektowne i ciężko je zepsuć :) Poza tym dają duże pole do popisu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 200 gramów
    - masło: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - zimna woda: 3 łyżki

    - szpinak mrożony rozdrobniony: 8 łyżek
    - pomidorki małe: 8 sztuk
    - gorgonzola: 1 plaster
    - czosnek: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ostre babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sól przesiewamy do miski. Tłuszcz kroimy na małe kawałki (lepiej się zagniata) i wyrabiamy ciasto. Dodajemy powoli wodę tak, żeby ciasto się za bardzo nie kleiło ale żeby było plastyczne.
  • 2. Teraz mamy dwie możliwości :)
    Wsadzamy ciasto na 30 minut do lodówki w postaci kulki lub smarujemy foremki na babeczki masłem i odrazu wylepiamy je kawałkami ciasta (ja mam foremki na mini muffinki - 3,5cm).
    Po wylepieniu wsadzamy do lodówki na 30 minut.
    Jeżeli ciasto zostało schowane do lodówki w postaci kulki, to po wyjęciu rozwałkowujemy, wycinamy krążki i wylepiamy foremki.
  • 3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, pomidorki kroimy na pół i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy ok. 10 min.
    Mrożony szpinak wrzucamy do garnka razem z czosnkiem pokrojonym na drobne plasterki i dusimy ok. 15 min. mieszając aby się nie przypalił.
    Wyjmujemy pomidorki i chwilę studzimy.
  • 4. Wyjmujemy ciasto z lodówki a następnie podpiekamy w nagrzanym piekarniku. Po upływie 15 min. część babeczek napełniamy szpinakiem a część pomidorkami oraz posypujemy gorgonzolą. Zapiekamy 15 min. do ozłocenia ciasta.
    Wyjmujemy pięknie pachnące, upieczone babeczki i ZJADAMY:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować