Orzeźwiająca rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier następnie wrzącą wodę. Po dodaniu wody białka powinny zwiększyć objętość. Teraz ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku i cream of tartar. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy łopatką, stopniowo przesiewając mąkę wymieszaną ze skrobią. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 180°C na złoty kolor. Upieczony biszkopt wykładam na papierowe ręczniki, obficie posypane cukrem pudrem. Jeszcze gorące ciasto zwijam w rulon.
Krem: masło o temperaturze pokojowej miksuję do białości, następnie stopniowo dodaję zagęszczone mleko i aromat. Puszysty krem łączę z pokrojonymi galaretkami. Zimny biszkopt rozwijam, smaruję kremem i całość zwijam. Gotową roladę wstawiam do lodówki.
Porady
Rolada po wyjęciu z lodówki przypomina zimny deser lodowy. Stanowi doskonały orzeźwiający dodatek do kawy.
Komentarze