Orzeźwiająca rolada

5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niby zwykła rolada :) Doskonała na ciepłe majowe dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej typ 405
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki wrzącej wody
    5 jaj
    szczypta soli
    płaska łyżeczka cream of tartar
    Krem:
    150 g masła
    150 g mleka zagęszczonego
    ekstrakt waniliowy
    po łyżce pokrojonych galaretek różnego koloru
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Galaretki

Orzeźwiająca rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier następnie wrzącą wodę. Po dodaniu wody białka powinny zwiększyć objętość. Teraz ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku i cream of tartar. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy łopatką, stopniowo przesiewając mąkę wymieszaną ze skrobią. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 180°C na złoty kolor. Upieczony biszkopt wykładam na papierowe ręczniki, obficie posypane cukrem pudrem. Jeszcze gorące ciasto zwijam w rulon.
    Krem: masło o temperaturze pokojowej miksuję do białości, następnie stopniowo dodaję zagęszczone mleko i aromat. Puszysty krem łączę z pokrojonymi galaretkami. Zimny biszkopt rozwijam, smaruję kremem i całość zwijam. Gotową roladę wstawiam do lodówki.

Porady

Rolada po wyjęciu z lodówki przypomina zimny deser lodowy. Stanowi doskonały orzeźwiający dodatek do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować