Ciasto "orzeźwiająca galaretka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz cukrem kryształem. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem, delikatnie wymieszać aż składniki się połączą. Ciasto przelać do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy. Piec ok 10 min w temp. 180*C. Wystudzić.
2.Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę, włożyć kiwi, zagotować. Ściągnąć z ognia dodać galaretkę cytrynową oraz żelatynę, mieszać aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą.
3.Tężejącą galaretkę kiwi wyłożyć na wcześniej upieczony spód. Zostawić w chłodnym miejscu do stężenia.
4.Odlać sok z ananasa, dolać do niego wody tak aby powstało 250 ml płynu. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, mieszać aż galaretka się rozpuści, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Wystudzić. Tężejącą galaretkę ananasową wlać na galaretkę z kiwi, Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia.
5.W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę truskawkową z łyżka żelatyny. Do serka waniliowego wlewać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać. Wylać na galaretkę ananasową. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Śmietanę wraz z cukrem waniliowym i śmietan-fixem ubić. Do bitej śmietany dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasto. Smacznego!
Komentarze