Ciasto "Orzeźwiająca Galaretka"

0 (0 ocen)

Proste i pyszne ciasto. Zrobiłam je na urodzinki mojego męża.

Składniki:

  • Na spód:
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru kryształu
    szczypta proszku do pieczenia
    kilka kropel skoku z cytryny

    I galaretka:
    0,8 kg kiwi
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżka żelatyny
    1/3 szklanki wody

    II galaretka
    1 puszka ananasa
    1 galaretka cytrynowa

    III galaretka
    400 g serka waniliowego
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżka żelatyny
    1/2 szklanki wody

    Dodatkowo:
    400 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    1 cukier waniliowy
    2 śmietan-fixy

    Tortownica o średnicy 26 cm
    masło do wysmarowania tortownicy
    mąka do oprószenia tortownicy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "orzeźwiająca galaretka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt gotowy do pieczenia 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz cukrem kryształem. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem, delikatnie wymieszać aż składniki się połączą. Ciasto przelać do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy. Piec ok 10 min w temp. 180*C. Wystudzić.
  • Obrane kiwi 2. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę, włożyć kiwi, zagotować. Ściągnąć z ognia dodać galaretkę cytrynową oraz żelatynę, mieszać aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą.
  • Tężejąca galaretka kiwi na spodzie biszkoptowym 3. Tężejącą galaretkę kiwi wyłożyć na wcześniej upieczony spód. Zostawić w chłodnym miejscu do stężenia.
  • Wylanie galaretki ananasowej 4. Odlać sok z ananasa, dolać do niego wody tak aby powstało 250 ml płynu. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, mieszać aż galaretka się rozpuści, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Wystudzić. Tężejącą galaretkę ananasową wlać na galaretkę z kiwi, Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia.
  • Smacznego! 5. W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę truskawkową z łyżka żelatyny. Do serka waniliowego wlewać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać. Wylać na galaretkę ananasową. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Śmietanę wraz z cukrem waniliowym i śmietan-fixem ubić. Do bitej śmietany dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasto. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować