Orzeszki z masą orzechową

4.97 (166 ocen)

Małe ciasteczka wypiekane z ciasta kruchego w specjalnej formie, patelni. Wypełnione masą budyniową z orzechami i sklejane takie same połówki, tworzą ciasteczka 3D. Oprócz orzeszków z mojej formy wychodzą wiewiórki, szyszki i grzybki :)

Składniki:

  • CIASTO:

    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany
    1 jajko
    100 g masła
    1 łyżka smalcu
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka octu
    2 łyżki cukru pudru

    MASA:

    1 szklanka orzechów włoskich
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 1/2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    200 g masła
Wystaw ocenę:

4.97 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzeszki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Masło, smalec i śmietana powinny być schłodzone. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • 2. Przygotować patelnię do wypiekania. Przed pieczeniem natłuścić lekko zagłębienia, najlepiej pędzelkiem. Schłodzone ciasto wyjmować porcjami z lodówki i formować kuleczki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. U mnie oprócz kuleczek były wałeczki, bo moja forma ma różne kształty. Wielkość wkładanego ciasta zależy od wielkości wypiekanych orzeszków. Wszystko jest kwestią wprawy. Sporo ciasta mi wypływało, ale miałam też wybrakowane elementy. Ciasta powinno starczyć, bo orzeszków wychodzi dość dużo.
  • 3. Po włożeniu porcji ciasta do patelni, ścisnąć obie części i chwilę przytrzymać. Piec po około 3 minut z każdej strony na małym ogniu. W trakcie pieczenia można zaglądać i sprawdzać stan orzeszków. Należy uważać, bo patelnia jest bardzo rozgrzana i łatwo się poparzyć.
  • 4. MASA. W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąki. Resztę wlać do garnka i razem z cukrem doprowadzić do wrzenia. Wsypać zmielone orzechy i gotować około 1 minuty. Wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Zdjąć z ognia i do gorącego dodać kawałki masła. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Masę wystudzić, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną masą napełniać połówki wypieczonych orzeszków i zlepiać w całość. Smacznego :)

Porady

Gotowe orzeszki można polać dodatkowo polewą np czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować