Orzeszki z masą orzechową

  • wyświetlono: 3615 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

Małe ciasteczka wypiekane z ciasta kruchego w specjalnej formie, patelni. Wypełnione masą budyniową z orzechami i sklejane takie same połówki, tworzą ciasteczka 3D. Oprócz orzeszków z mojej formy wychodzą wiewiórki, szyszki i grzybki :)

Mniam1

Składniki

CIASTO:

2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany
1 jajko
100 g masła
1 łyżka smalcu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka octu
2 łyżki cukru pudru

MASA:

1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
200 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Orzeszki z masą orzechową

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Masło, smalec i śmietana powinny być schłodzone. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • 2. Przygotować patelnię do wypiekania. Przed pieczeniem natłuścić lekko zagłębienia, najlepiej pędzelkiem. Schłodzone ciasto wyjmować porcjami z lodówki i formować kuleczki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. U mnie oprócz kuleczek były wałeczki, bo moja forma ma różne kształty. Wielkość wkładanego ciasta zależy od wielkości wypiekanych orzeszków. Wszystko jest kwestią wprawy. Sporo ciasta mi wypływało, ale miałam też wybrakowane elementy. Ciasta powinno starczyć, bo orzeszków wychodzi dość dużo.
  • 3. Po włożeniu porcji ciasta do patelni, ścisnąć obie części i chwilę przytrzymać. Piec po około 3 minut z każdej strony na małym ogniu. W trakcie pieczenia można zaglądać i sprawdzać stan orzeszków. Należy uważać, bo patelnia jest bardzo rozgrzana i łatwo się poparzyć.
  • 4. MASA. W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąki. Resztę wlać do garnka i razem z cukrem doprowadzić do wrzenia. Wsypać zmielone orzechy i gotować około 1 minuty. Wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Zdjąć z ognia i do gorącego dodać kawałki masła. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Masę wystudzić, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną masą napełniać połówki wypieczonych orzeszków i zlepiać w całość. Smacznego :)

Porady

Gotowe orzeszki można polać dodatkowo polewą np czekoladową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieorzechy włoskieciasteczkaWielkanocmasa budyniowawypieki dla dzieci

Komentarze

Podobne przepisy

Ule orzechowe z masą krówkową

Dodane przez: alaaa

Ule orzechowe z masą krówkową

Ule orzechowe, obowiązkowo muszą...

Piernik

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z masą orzechową

Tradycyjny piernik staropolski...

Tort orzechowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort orzechowy z masą kawową

Pyszny tort na bazie biszkoptu...

masa orzechowa

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Masa orzechowa (z orzechów włoskich)

Wspaniały dodatek do ciast , ciasteczek...

Kakaowo - orzechowe z masą krówkową

Dodane przez: Bo-Bożena

Kakaowo-orzechowe z masą krówkową

Dla osób lubiących krówki i orzechy...

placek luksusowy z masą orzechową

Dodane przez: mariosylwia

Placek luksusowy z masą orzechowa

Ciasto z makiem, kokosem i orzechami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE