Orzeszki

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pracochłonny deser, ale efekt końcowy wspaniały.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 jajka
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 1 kostka margaryny
    • 3 łyżeczki octu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2-3 łyżki śmietany
    • 1 łyżka smalcu

    Masa
    • 1 kostka masła
    • 20 dag zmielonych orzechów
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łupki orzechów 1. Ciasto:
    Z wszystkich składników(z wyjątkiem smalcu) wyrobić ciasto. Formować małe kulki i wrzucać na mocno rozgrzaną formę uprzednio wysmarowaną smalcem(posmarować tylko raz na samym początku). Piec na złoty kolor. Po ostudzeniu delikatnie okroić boki łupek, tak, aby nie popękały, a jednocześnie miały wygląd rzeczywistych łupek orzechów włoskich.
  • 2. Masa:
    Zagotować mleko, cukier, dodać zmielone orzechy, chwilkę podgotować. Ostudzić, utrzeć masło, podawać po łyżce zimnych orzechów. Utrzeć na puszystą masę.
  • 3. „Łupki” orzechów sklejać przygotowaną masą. Można udekorować polewą i kokosem lub kolorową posypką.

Porady

Orzeszki przygotować 3-4 dni przed planowanym podaniem, aby zdążyły odpowiednio "zmięknąć".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować