Orzeszki

4.48 (151 ocen)

Skorzystałam, oczywiście, z książki Siostry Anastazji, pt: 100 Nowych Ciast i, jak zwykle, wyszły przepyszne

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej
    15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna ( ja użyłam samej margaryny)
    2 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 litra mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 opakowania budyniu waniliowego
    10 dag mielonych orzechów
    5-4 łyżek cukru pudru
    3-4 łyżki spirytusu (ze względu na dzieci tę część pominęłam:)
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ucieram na puch. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszam i siekam nożem. Dodaje roztrzepane żółtka z cukrem i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam za pomocą kieliszka niewielkie kółka. Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.180'C na 10-12 minut, do zrumienienia. Gorące wyjmuję z foremek i odstawiam by wystygły. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.
    Na mleku gotuję budyń z cukrem i cukrem waniliowym, nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch i studzę. Masło ucieram na puch,dodaję zmielone orzechy i zimny budyń. Jeśli dzieci nie będą konsumowały tego wypieku to możecie dodać spirytus:D
    Masę nakładam do połówek orzecha, tak by trochę wystawała, przykrywam drugą polówką orzecha i odstawiam by ciasto przeszło masą. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem, ale ja sobie darowałam dodatkową ilość cukru. Według mnie i bez tego były wystarczająco słodkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować