Orzechowy deser kajmakowy z figami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny jak chmurka, puszysty krem, chrupiące ciasteczka z orzechami i słodkie, soczyste figi to połączenie wprost idealne :)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g zbożowych ciastek czekoladowych
    40 g orzechów laskowych
    300 ml śmietany 30%
    250 g masy kajmakowej
    3 figi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orzechowy deser kajmakowy z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka i orzechy rozdrobnić w malakserze na piasek. Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i krótko zmiksować do połączenia się składników. 2 figi pokroić na plasterki, 1 na ósemki lub ćwiartki. Na ściankach szklanek/pucharków ułożyć plasterki fig i układać naprzemiennie: warstwę ciastek z orzechami, krem, ciastka, krem. Na wierzch wysypać resztę ciastek i udekorować cząstkami fig. Schodzić przed podaniem.

Porady

Słodkość deseru możecie regulować dodając mniej lub więcej masy kajmakowej według własnych preferencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować