orzechowe różyczki naleśnikowe z nadzieniem i sosem z truskawek

0 (0 ocen)

  • 20 min

Naleśniki to bardzo proste i klasyczne danie. Ale kiedy doda się do tego orzechów i truskawek i nadzieje masą twarogową a całość zwinie w kuszące różyczki można otrzymać zupełnie nowe, niespotykane w smaku i efektowne danie

  • 20 min

Składniki:

  • naleśniki:

    4 łyżki mąki pszennej

    pół szkl mąki

    3 łyżki masła orzechowego

    1 jajko

    1 łyżka oleju




    dodatki:

    pół szkl truskawek

    1 łyżeczka cukru

    (opcjonalnie mogą być 2 banany - świetnie komponują się z orzechowym naleśnikiem)

    almette - ulubiony smak owocowy (u mnie jabłko-gruszka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Orzechowe różyczki naleśnikowe z nadzieniem i sosem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki dokładnie miksuję. Smażę cieniutkie naleśniki na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu.
  • naleśniki 2. Truskawki blenduję z cukrem (ewentualni banan bez cukru).

    Na środek usmażonego naleśnika nakładam łyżkę almette.

    Nacinam z 4 stron (nak na zdjęciu).
  • naleśniki różyczki 3. Każdy z rogów wywijam na zewnątrz i okręcam wokół serka.
  • naleśnikowe różyczki 4. Jeśli naleśniki usmażyły się cieniutkie nie będzie problemu z ich zawinięciem. Jeśli jednak są grubsze, mogą pękać lub wymagać spięcia wykałaczką.




    Podaję z sosem truskawkowym.

Porady

składniki na 4 różyczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować