Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Lubicie faszerowane naleśniki? Ja bardzo:). Staram się podawać je tak by zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Naleśniki:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka wody gazowanej
    1 szklanka mleka
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    3 jajka M

    Farsz:
    300g mięsa mielonego
    2 marchewki
    1 cebula
    1 puszka pomidorów
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, bazylia, oregano

    Sos beszamelowy:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 szklanka mleka
    100g żółtego sera
    sól, pieprz, czosnek granulowany,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Bolognese

Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.
  • 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, cebulę i marchewkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy przez około 20 minut do odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • 3. Na całej powierzchni naleśników rozsmarowujemy farsz. Zwijamy naleśniki, każdy kroimy na 5 części. Uładamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie była to forma do tarty.
  • 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.
  • 5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować