Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.
2.Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, cebulę i marchewkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy przez około 20 minut do odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
3.Na całej powierzchni naleśników rozsmarowujemy farsz. Zwijamy naleśniki, każdy kroimy na 5 części. Uładamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie była to forma do tarty.
4.Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.
5.Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem.
Komentarze