Ciasto Orzechowa pianka z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zostało mi jeszcze ze Świąt 3 białka i postanowiłam je jakoś wykorzystać. Po dodaniu jeszcze 1 jajka postało przepyszne ciasto :) Na kruchym spodzie wyłożona jest orzechowa pianka i maliny ( u mnie mrożone). Pyszne połączenie słodyczy z lekko kwaskowymi malinami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    100 g masła
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Orzechowa pianka:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich

    ok. 300- 350 g malin



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto orzechowa pianka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania jednolitego ciasta. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°, piec ok. 20 minut.
  • 2. Orzechowa pianka:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Orzechową pianę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch wyłożyć, otworkami do góry, maliny. Piec jeszcze 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można użyć mrożonych malin. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować