Orientalny bulgur

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kasza bulgur z dodatkiem warzyw, bakalii i curry. To świetny dodatek do dań mięsnych i rybnych.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza bulgur - 200g
    Curry mielone - 2 łyżeczki
    Cebula - 1szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Kalafior - 2 różyczki
    Papryka - 1szt
    Suszone pomidory - 2 plastry
    Oliwki czarne - 2 łyżki
    Rodzynki - 2 łyżki
    Żurawina - 2 łyżki
    Przyprawy - papryka ostra i wędzona
    Olej (może być spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Orientalny bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orientalny bulgur 1. Kaszę płuczemy 2-3 razy. Zalewamy 300ml wody, dodajemy curry i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia powinno wystarczyć 15 minut. Kasza powinna być miękka i sypka.

    Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Po minucie dodajemy pokrojone suszone pomidory, paprykę, kalafiora i oliwki. Smażymy, aż kalafior będzie półmiękki. Dodajemy rodzynki (jeśli są duże można podzielić na pół), żurawinę, ugotowaną kaszę i przyprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze minutę.

    Zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez 5 minut.

Porady

Kaszę można urozmaicić dodając orzechy nerkowca lub ziarna sezamu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować