Oponki serowe - najlepszy przepis

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezapomniany smak karnawału - puszyste i chrupiące zarazem, oponki serowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g sera białego zmielonego (może być z wiaderka)
    2 żółtka
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki śmietany kwaśnej
    1,5 szklanki mąki /250 g
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    olej do smażenia
    1 kieliszek spirytusu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Oponki serowe - najlepszy przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, żółtka, cukry i śmietanę umieść w misce, wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj łyżką, a następnie przełóż na stolnicę i wyrób do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Jeśli ciasto będzie się kleić w trakcie wyrabiania, podsyp je mąką. Ja dodatkowo użyłam jeszcze 3-4 łyżki mąki do podsypania. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm.

    Wycinaj kółka za pomocą szklanki, a następnie w środku zrób mniejsze kółka. Użyłam do tego celu zakrętki od małej buteleczki ze spirytusem.

    Olej wlej do garnka w ilości takiej żeby swobodnie smażyć oponki, na wysokość ok. 5 cm. Do oleju wlej kieliszek spirytusu, zapobiegnie to wchłanianiu tłuszczu przez oponki. Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Wrzuć na próbę jedno ciastko, jeśli po chwili wypłynie na powierzchnię, olej jest dobrze rozgrzany. Oponki smaż z dwóch stron do zrumienienia.

    Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować