Oponki bezglutenowe

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Zdrowe oponki czyli bez glutenu i jajek. Z pewną dozą nieśmiałości je smażyłam ale... wyszły niesamowite, pachnące bananem i cytryną. Można jeść je bez ograniczeń i wyrzutów sumienia.

  • 60 min

Składniki:

  • • 200 g sera ricotta
    • 100 g mąki ryżowej
    • 100 g mąki gryczanej
    • 4 łyżki cukru
    • 2 banany
    • skórka z 1/2 cytryny
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżka spirytusu
    • cukier puder do posypania
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oponki bezglutenowe 1. • Banany rozgnieść widelcem, wymieszać mikserem ze skórką i sokiem z cytryny, cukrem, spirytusem i serem.
    • Dodać obie mąki, proszek i sodę. Wymieszać mikserem, wyjąć na stolnicę podsypaną mąką ryżową i ręką rozpłaszczyć na 1 cm placek.
    • Wycinać kółka metalową obręczą z dziurką w środku.
  • Oponki bezglutenowe 2. • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
    • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować