Zdrowe oponki czyli bez glutenu i jajek. Z pewną dozą nieśmiałości je smażyłam ale... wyszły niesamowite, pachnące bananem i cytryną. Można jeść je bez ograniczeń i wyrzutów sumienia.
60 min
Składniki:
• 200 g sera ricotta
• 100 g mąki ryżowej
• 100 g mąki gryczanej
• 4 łyżki cukru
• 2 banany
• skórka z 1/2 cytryny
• 1 łyżka soku cytrynowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżka spirytusu
• cukier puder do posypania
• olej do smażenia
Oponki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Banany rozgnieść widelcem, wymieszać mikserem ze skórką i sokiem z cytryny, cukrem, spirytusem i serem.
• Dodać obie mąki, proszek i sodę. Wymieszać mikserem, wyjąć na stolnicę podsypaną mąką ryżową i ręką rozpłaszczyć na 1 cm placek.
• Wycinać kółka metalową obręczą z dziurką w środku.
2.• Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
• Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze