1 łyżka masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
3 duże jajka
40 g sera z niebieską pleśnią, pokruszonego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Omlet z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wrzucić po pół łyżki masła i oleju na patelnię i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Dodać cebulę i smażyć delikatnie przez około 10 minut, aż się zarumieni i skarmelizuje, mieszając od czasu do czasu.
2.Tymczasem wbić jaja do miski i krótko rozbijać widelcem, wystarczy wymieszać żółtka i białka. Doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę do jaj i delikatnie wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać resztę masła i oleju. Gdy patelnia będzie gorąca, wlać jajka. Cheilę smażyć. Posypać serem górę, jeszcze chwilę potrzymać na ogniu, a następnie złożyć na pół.
Przełożyć na talerz i natychmiast podawać.
Komentarze