Pełnoziarnista pizza z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i gruszką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ale to jest pyszne!
Przepis zobaczyłam u Celiny Statkiewicz w "śniadaniówce" w tv i przepadłam.
Miła odskocznia od tradycyjnej pizzy. Polecam bardzo.
Wyjdą 2 średniej wielkości pizze.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Co trzeba?


    ciasto:

    250 g mąki pełnoziarnistej
    125 ml ciepłej wody
    5 g suszonych drożdży
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru

    nadzienie:

    1 duża dojrzała gruszka
    100 g sera z niebieską/zieloną pleśnią
    3 czerwone cebule
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżeczka cukru

    sos:

    2 łyżki kwaśnej 18% śmietany
    łyżeczka czosnku granulowanego
    pieprz do smaku
    opcjonalnie rukola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Pełnoziarnista pizza z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Co i jak?

    Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Nadzienie:
    Na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną w piórka cebulę,,dodać sos sojowy i cukier, smażyć na średnim ogniu aż sos zgęstnieje i odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
    Składniki na sos wymieszać ze sobą.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i nałożyć śmietanowy sos. Na to wyłożyć cebulę, półplasterki gruszki i rozkruszyć ser.
    Piec w piekarniku na 220 stopniach, ok 15 minut
    Posypać rukolą i gotowe!
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować