Omlet ze szpinakiem i serem pleśniowym

4.5 (166 ocen)

Delikatny i puszysty omlet, a w środku szpinak i ser pleśniowy. To idealny początek dnia.

Składniki:

  • 3 jajka
    Świeży szpinak (2-3 garście)
    2 łyżki mleka
    Serek pleśniowy
    1 ząbek czosnku
    Masło
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Przystawki Ser

Omlet ze szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak dokładnie opłukać, osączyć i dość grubo posiekać. Podsmażyć na patelni, posolić do smaku i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odłożyć do miseczki.
  • 2. Jajka wbić do drugiej miski. Dolać mleko i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Ubijać masę jajeczną aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Im lepiej rozbite jajka, tym lepszy omlet. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wyłożyć masło, gdy się roztopi, wlać masę jajeczną. Smażyć aż brzegi będą dobrze ścięte. Podważać je łopatką ze wszystkich stron, by płynna masa z wierzchu omletu dostała się pod spód.
  • Omlet ze szpinakiem i serem pleśniowym 4. Gdy omlet z wierzchu będzie ścięty, a spod spodu rumiany, wyłożyć na jego połowę szpinak i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dodatki przykryć drugą połową omletu. Następnie patelnie przykryć pokrywką i na niewielkim ogniu smażyć omlet tak długo, by ser się roztopił. Na koniec zsunąć delikatnie na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ser pleśniowy Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować