Takie placki zawsze będą mi się kojarzyły z moją babcią, przepis jest bardzo starym, same placki wychodzą pyszne, dzięki zsiadłemu mleko mają charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak
Składniki:
40 dag jabłek (2 jabłka),
2 jajka,
2 szklanki zsiadłego mleka,
2 i 1/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki soli,
olej do smażenia
Ołatki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy mikserem aż do powstania puszystej masy.
2.Następnie dolewamy zsiadłe mleko, mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
3.Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta.
4.Smażymy placki na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Są smaczne zarówno na ciepło i na zimno. Życzę smacznego :-)
Komentarze