Ołatki z jabłkami

4.48 (165 ocen)

Takie placki zawsze będą mi się kojarzyły z moją babcią, przepis jest bardzo starym, same placki wychodzą pyszne, dzięki zsiadłemu mleko mają charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak

Składniki:


  • 40 dag jabłek (2 jabłka),
    2 jajka,
    2 szklanki zsiadłego mleka,
    2 i 1/4 szklanki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    1/2 łyżeczki soli,
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki z jabłkami

Ołatki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ołatki 1. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy mikserem aż do powstania puszystej masy.
  • ołatki 2. Następnie dolewamy zsiadłe mleko, mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
  • ołatki 3. Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta.
  • ołatki 4. Smażymy placki na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Są smaczne zarówno na ciepło i na zimno. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować