Racuchy z jabłkami

4.5 (160 ocen)

Stary sprawdzony przepis na przepyszne racuchy, takie jak robi moja Mama.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    2 szklanki mleka
    3 dkg drożdży
    sól
    płaska łyżka cukru
    2 jajka
    olej
    cukier puder do posypania
    jabłka (3-4 szt.)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki z jabłkami

Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i łyżką ciepłego mleka, a gdy zaczną rosnąć wlać razem z resztą mleka do mąki. Ciasto delikatnie osolić i tylko wymieszać, przykryć serwetką i odstawić.
  • 2. Z białek ubić pianę. Gdy ciasto sporo podrośnie dodać żółtka i starannie wyrobić łyżką. Następnie dodać pianę i tylko wymieszać. Ponownie odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę ewentualnie starkowane.
  • 3. Następnie łyżką kłaść niewielkie racuchy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Każdy lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować