Ołatki z Pęczaku

0 (0 ocen)

Czyli kotleciki z kaszy pęczak, znane z kuchni kosowskiej. Samo zdrowie.

Składniki:

  • 1,5 szklanki pęczaku
    1 jajko
    1 cebula
    kostka bulionu warzywnego
    2 łyżeczki masła
    3-4 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz, otręby do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Ołatki z pęczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 5 szklankach wody rozpuścić kostkę bulionową, dodać łyżeczkę masła i zagotować. Wrzucić kaszę i gotować ją na wolnym ogniu pod przykryciem aż się rozklei. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na pozostałym maśle. Dodać ją do kaszy, wbić jajko, wsypać koperek, doprawić i wyrobić masę. Formować placuszki, obtaczać w otrębach i kłaść na silnie rozgrzanym oleju. Rumienić z obydwu stron.

Porady

Nadają się na samodzielne danie, albo do surówek, czy też mięsa z sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Kasza pęczak Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować