Okoń z Czosnkiem i Bazylią

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i soczysta ryba...

Składniki:

  • 1 okoń morski świeży
    10 listków świeżej bazylii
    1/2 łyżeczki masło
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka przyprawy do ryb
    1 plaster cytryny
    folia aluminiowa (jeden kawałek do zawinięcia)
    sól,pieprz cytrynowy (wg.uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Okoń z czosnkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Okoń z Czosnkiem i Bazylią 1. Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.
  • 2. Do miseczki dodajemy pół łyżeczki masła,dwie łyżeczki oliwy,posiekaną bazylię i drobno pokrojony czosnek (można przecisnąć go przez praskę)-mieszamy na jednolitą masę.
  • 3. Rybę solimy,pieprzymy,posypujemy przyprawą do ryb w środku i wkładamy plaster cytryny przekrojony na pół.
    Wierzch jej nacinamy w trzech miejscach z z obu stron pod ukosem.W nacięcia wciskamy naszą papkę.Solimy,posypujemy przyprawą do ryb.Resztą masy smarujemy po całości.
  • 4. Tak przygotowanego okonia układamy na folii wysmarowanej oliwą.Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy ją z termoobiegiem około 10 minut i gotowe.

  • 5. Podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Okoń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować