Wątróbka z czosnkiem i bazylią

0 (0 ocen)

Wątróbka wieprzowa przygotowana w wyraźnie pikantnym stylu. Z dużą ilością czosnku oraz z pieprzem cytrynowym, duszona w sosie na bazie śmietany, z dodatkiem bazylii. Propozycja na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • 700 g wątróbki wieprzowej
    6 ząbków czosnku
    1 pęczek bazylii
    3 łyżki oleju
    4 łyżki śmietany 12%
    1 szklanka wody
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (ewentualnie mniej lub więcej wg uznania)
    1 łyżeczka cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wątróbka z czosnkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka z czosnkiem i bazylią 1. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w plastry czosnek.
  • Wątróbka z czosnkiem i bazylią 2. Dołożyć przygotowaną wątróbkę. Smażyć kilka min, mieszając, aż wątróbka będzie wyraźnie ścięta.
  • Wątróbka z czosnkiem i bazylią 3. Następnie walać wodę. Mieszając, zagotować. Dodać posiekaną bazylię i całość gotować 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Wątróbka z czosnkiem i bazylią 4. Dodać śmietanę, wymieszać i gotować jeszcze kilka min. Wątróbkę doprawić do smaku.
  • 5. Wątróbkę oczyścić, umyć, wysuszyć. Następnie pokroić na małe kawałki. Mąkę, pieprz i cukier wymieszać. W mieszance obtoczyć wątróbkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Pieprz Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować