Ogórki z czosnkiem

4.49 (208 ocen)

  • 20 min

Robię je każdego lata na zimę, są bardzo smaczne do niedzielnego obiadu

  • 20 min

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    4 łyż soli
    2 główki czosnku
    1/2 torebki słodkiej papryki

    Zalewa:
    1/2 kg cukru
    1/2 szkl octu
    8 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (208 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2,5 kg ogórków obrać i pokroić w plastry. Zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 1-2 godz. Odlać sok. 2 główki czosnku przecisnąć z]przez praskę lub inaczej rozdrobnić. Dodać 1/2 torebki słodkiej papryki.
  • 2. Do garnka dać 1/2 kg cukru, 1/2 szkl octu i 8 łyżek oleju wszystko wymieszać i zagotować. Ogórki zalać zalewą (gorącą). Odstawić na 2-3 godz, wkładać do słoików. Pasteryzować 10-15 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować