Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
2.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować.
3.Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy. Wylać masę. Włożyć do lodówki aż się masa stężnieje. Następnie poukładać truskawki i zalać 2 galaretkami rozpuszczonymi w 2 szkl wody ( galaretka musi być tężniejąca). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
Porady
Truskawki można poukładać także na biszkoptach i dopiero wylać masę z serków homogenizowanych
Komentarze