Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo pyszny deser na gorące dni

  • 40 min

Składniki:

  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego
    250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    4 łyżki cukru pudru
    28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) lub 7 listków żelatyny
    400 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    biszkopty wrocławskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

  • 2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować.
  • 3. Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy. Wylać masę. Włożyć do lodówki aż się masa stężnieje. Następnie poukładać truskawki i zalać 2 galaretkami rozpuszczonymi w 2 szkl wody ( galaretka musi być tężniejąca). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

Porady

Truskawki można poukładać także na biszkoptach i dopiero wylać masę z serków homogenizowanych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować