Ogórki z czosnkiem

4.46 (186 ocen)

  • 5 godz.

Zmodyfikowany przepis na ogórki z czosnkiem i chilli...w moim przepisie pozostał sam czosnek.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    1,5 główki czosnku
    3 pełne łyżki soli
    0,5 kg cukru
    8 łyżek oleju
    1,5 szklanki octu
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki kroimy w słupki, zasypujemy solą, pozostawiamy na około 6 godzin. Następnie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę, dodajemy do ogórków. Ocet z cukrem zagotowujemy, dodajemy olej, studzimy. Przestudzoną zalewę dodajemy do ogórków i odstawiamy na 12 godzin. Ogórki przekładamy do słoików, dopełniamy zalewą. Pasteryzujemy około 6-10 minut.

Porady

Po zasoleniu ogórki puszczają wodę, której nie odlewamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować