Ogórki w curry z czosnkiem

4.38 (151 ocen)

  • 5 godz.

Pyszne, jedne z naszych ulubionych ogórkowych przetworów.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 2 kg gruntowych ogórków
    1 główka polskiego czosnku
    2 gałązki kopru
    opakowanie curry (22 g)
    2 łyżki soli
    1 szklanka wody
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.38 (151 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory

Ogórki w curry z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Pokrojone wkładamy do garnka, zasypujemy dwiema łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na cztery godziny.

    Do rondelka wlewamy wodę, ocet i dodajemy cukier. Marynatę doprowadzamy do wrzenia, następnie wyłączamy i studzimy.

    Z ogórków odlewamy wodę, dodajemy curry, pokrojone gałązki kopru i czosnek w plasterkach.
    Mieszamy, napełniamy słoiki (trzy słoiki po 0,5 l lub dwa litrowe), zalewamy chłodną marynatą i mocno zakręcamy.

    Pasteryzujemy pięć minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czosnek Koper Ocet Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować