Ciasto "Jamajka"

  • wyświetlono: 1849 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Bardzo proste ciasto a jakie pyszne. Zachwyca swoim smakiem jak i wyglądem

Misiaczek53
  • 40min

Składniki

Biszkopt ciemny:
9 jajek
1,5 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemnaczanej
3 łyżki kakao
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki octu
szczypta soli

poncz na spód:
3 łyżki soku z cytryny
7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
cukier do smaku
4 kopiaste łyżki kwaśnego dżemu lub konfitury (świetnie sprawdzi się np. brzoskwiniowy

dodatkowo:
7 - 8 średnich bananów (dojrzałych, ale bez brązowych kropeczek)
sok z 1 średniej cytryny
3 paczuszki galaretki cytrynowej

masa śmietankowa straciatella:
0,4 litra śmietanki kremówki 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
50 gramów posypki cukrowej o smaku czekoladowym lub grubo startej czekolady gorzkiej
1 łyżka żelatyny (z górką) + 1/3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Jamajka"

  • 1. 1.Do miski przesiać mąki oraz kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli w czasie miksowania dodać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, mieszamy. Dodajemy do białek. Na koniec dodajemy mąki z kakaem i mieszamy delikatnie. Piec 40 min w tem 180˚C w blaszce o wym. 40cmx25cm. Po ostygnięciu biszkopt przekrój na pół
  • 2. Przygotowujemy poncz do spodniego blatu.
    Wodę mieszamy z sokiem cytrynowym, słodzimy wg uznania, ale starajmy się jednak by poncz był kwaskowaty.
    Papier, na którym wcześniej piekliśmy biszkopt ponownie wkładamy do foremki, układamy na nim spodni blat biszkoptu, ponczujemy wcześniej przygotowaną mieszanką.

  • 3. Potem smarujemy cienką warstwą dżemu, odkładamy na bok.
    Teraz galaretki wsypujemy do większego garnuszka, zalewamy 4 szklankami (1 litrem) gorącej wody, mieszamy dokładnie, odstawiamy do momentu kiedy zaczną mocno tężeć.
    Z wymienionej w składnikach jednej cytryny wyciskamy sok.
    Dopiero kiedy widzimy, że galaretka zaczyna mieć konsystencję gęstego kisielu bierzemy się za banany.
    Obieramy je, przecinamy wzdłuż na pół, układamy na cieście, dokładnie smarujemy sokiem z cytryny (by nie ściemniały).
  • 4. Kiedy galaretka będzie już mocno gęsta, wykładamy ją delikatnie na owoce, następnie wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
    Kiedy to nastąpi, zabieramy się za krem straciatella.
    Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej (jednak ma być wciąż płynna).
    Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, wsypujemy cukier, krótko miksujemy, dosłownie 10 sekund. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy śmietanowej, mieszamy, po czym jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu i natychmiast miksujemy na najwyższych obrotach. Potem wsypujemy posypkę mieszamy delikatnie łyżką.
  • 5. Krem straciatella rozprowadzamy na cytrynowej zastygniętej galaretce.
    Potem na krem delikatnie układamy wierzchni blat biszkoptu i z dużym wyczuciem dociskamy go do kremu. Całość wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę

Porady

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy to krem straciatella dobrze się "ściągnie"

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieCiasto z galaretkąpyszne ciastaszybkie ciastababanowe ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE