Ogórki w zalewie z kurkuma i płatkami chili

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczne chrupiące ogóreczki.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    2 szklanki octu
    2 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    1 łyżka kurkumy
    1/2 łyżeczki płatków chilii

    Na każdy słoik:
    1 łyżeczka gorczycy
    10 ziaren kolorowego pieprzu
    3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Ogórki w zalewie z kurkuma i płatkami chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki namoczyć w wodzie i dobrze wyszorować, pokroić w podłużne plasterki o grubości 2-3 mm. Do przygotowanych wcześniej słoików dodać gorczycę, ziele angielskie i pieprz, plastry ogórków ciasno układać w słoikach
  • 2. Zalewa:
    Podane składniki zalewy zagotować, zalać zalewa każdy słoik, każdy słoik szczelnie zakręcić i pasteryzowac przez ok 7 minut.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Przepis zaczerpnięty w sieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Czosnek Kurkuma Sól Cukier Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować