PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ogórki w zalewie curryhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/04/c9b7df6a7dab60f9fef594b8580a7f7e32e15add.jpeg22691704http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ogorki-w-zalewie-curry-2
2 kg ogórków gruntowych
kilka listków selera naciowego
1 cebula
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu
3 łyżki curry
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki soli
Sposób przygotowania przepisu:
Ogórki w zalewie curry
1.
Ogórki dobrze umyć, osuszyć, Cebulę obrać, pokroić w plastry. Liście selera opłukać, osuszyć. Słoiki dobrze wyparzyć i wytrzeć do sucha.
Do każdego słoika włożyć po plastrze cebuli i liściu selera naciowego.
2.
Ogórki pokroić w grube plasterki i poukładać ciasno w słoikach.
3.
Zalewa: Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, przyprawę curry, sól, wymieszać, zagotować. Gotować ok 7 min.
Gorącą zalewą zalać ogórki, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pasteryzować ok 10 min.
4.
Pozostawić ogórki odwrócone do czasu całkowitego ostygnięcia. Ogórki curry są dobre do spożycia po ok 7 dniach. Smacznego!
Komentarze