Ogórki w zalewie curry

4.83 (206 ocen)

Ogórki curry to jedne z moich ulubionych przetworów :)

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    kilka listków selera naciowego
    1 cebula

    Zalewa:
    1 litr wody
    1 szklanka octu
    3 łyżki curry
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 i 1/2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.83 (206 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ogórków 1. Ogórki dobrze umyć, osuszyć, Cebulę obrać, pokroić w plastry. Liście selera opłukać, osuszyć. Słoiki dobrze wyparzyć i wytrzeć do sucha.
    Do każdego słoika włożyć po plastrze cebuli i liściu selera naciowego.
  • Ogórki gotowe do zalania 2. Ogórki pokroić w grube plasterki i poukładać ciasno w słoikach.
  • Gotowe ogórki 3. Zalewa: Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, przyprawę curry, sól, wymieszać, zagotować. Gotować ok 7 min.
    Gorącą zalewą zalać ogórki, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pasteryzować ok 10 min.
  • Ogórki w zalewie curry 4. Pozostawić ogórki odwrócone do czasu całkowitego ostygnięcia. Ogórki curry są dobre do spożycia po ok 7 dniach. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować